Sfaturi pentru întreținerea și curățarea produselor de mobilier tapițat

Pentru a te bucura de canapeaua ta pentru cât mai mult timp, am pregătit câteva recomandări:

 

1. Curăţare pete

 

Pentru curățarea petelor, trebuie intervenit imediat (în maxim 30 de minute). Tratamentul petei se face dinspre marginile exterioare către centru, pentru a evita întinderea petei. Nu turna niciodată un produs de curăţat direct pe tapițerie!Soluția de curățare trebuie testată pe o porțiune de material ascunsă vederii. Înainte de curățare, se îndepărtează resturile din substanţa care a produs pata. Materiile groase (iaurt, dulceaţă, ciocolată, etc.) se îndepărtează cu o linguriţă sau o spatulă de plastic, iar materiile lichide, cu şerveţele sau cu un burete curat. Evită să freci locul afectat, pentru a nu mări suprafaţa pătată şi a nu fixa pata mai adânc în material. Se recomandă folosirea unei bucăți de material textil de culoarealbă sau a unui burete curat, bine stors, pentru îndepărtarea petei.

Pentru eliminarea petelor din tapiteriile din stofă, am pregătit următoarele instrucţiuni de curăţare:

Tipul petei

Instrucţiuni de curățare

Suc de fructe, Ketchup, Gem, Dulceaţă, Jeleu, Sirop

Folosește apă călduţă Clătește prin tamponare cu o cârpă curată

Lichior, Băuturi alcoolice, Vin, Bere, Sucuri carbogazoase, Ceai

Curăță cu apă călduţă, iar dacă patapersistă, aplică suc de lămâie și apoi clătește bine. Vinul roșu se poate îndepărta prin aplicarea de vin alb peste pată

Cerneală

Presează pata cu o cantitate mică de alcool

Lapte, Înghețată, Cacao,Ciocolată, Muştar

Folosește o soluție ușoară de săpun și apă călduță Dacă patapersistă, dizolvă o linguriță de bicarbonat de amoniu în 1/4l apă și curăță delicat pata

Gel de păr, Sos de roşii, Cafea

Curăță cu suc de lămâie și apoi șterge cu apăcălduţă Clătește prin tamponare cu o cârpă curată

Sânge, Ouă

Folosește apă rece. Clătește prin tamponare cu o cârpă curată Evită apa caldă pentru că aceasta duce la coagulare

Ruj de buze, Fond de ten, Rimel, Fard de pleoape, Cremă de pantofi, Parfum

Curăță energic cu alcool etilic, apoi clătește cu apă

Pete de iarbă, Carioca, Marker permanent

Trebuie intervenit în cel mai scurt timp

Curăță energic cu alcool etilic, apoi clătește cu apă

Ulei, Pete uleioase

Aplică imediat o cantitate generoasă de bicarbonat desodiu, amidon de porumb sau pudră de talc. Lasă să acționeze min. 30 de minute,apoi îndepărtează cu un șervet de bucătărie sau o cârpă albă. Se aplică apoi cu un buretecurat o soluție de apă și detergent de vase, frecând ușor. Clătește.

Lacuri, rășina, vopsea

Este recomandată folosirea solvenților (petrol, alcool sau alte soluțiiasemănătoare)

Gumă de mestecat

Aplică o pungă de plastic cu gheaţă peste pată. Când materialul devine dur, îndepărtează bucăţile şi apoi tratează locul cu alcool etilic

Ceară

Îndepărtează ceara, acoperind suprafața cu o cârpă curată și presând încet cu fierul de călcat

 

2. Întreținerea tapițeriilor

a. Tapițerii din materiale textile

Pentru a îndepărta depunerile zilnice de praf și murdărie, se recomandă aspirarea ușoară și regulată a produselor de mobilier tapițat.

Dacă produsul este dehusabil, poți opta pentru spălarea huselor în maşina de spălat la o temperatură de maxim 30 grade Celsius. Este interzisă utilizarea înălbitorilor. Nu se stoarce prin centrifugare. Temperatura fierului de călcat nu trebuie să depăşească 110°C.

Te rugăm să ții cont de faptul că materialele textile pot intra la apă într-un procent de 3%, la prima curățare sau spălare.

Dacă produsul nu este dehusabil, este recomandată o curățare profesională. Te rugăm să comunici personalului specializat următoarele simboluri:

b. Imitaţia de piele

 

Se șterge delicat cu o cârpă moale, ușor umezită în apă călduță. Pentru pete mai dificile, se poate folosi o soluţie de apă şi detergent de vase. La finalulprocesului de curăţare, este recomandată clătirea cu o cârpă umedă iar apoi ștergerea cu una uscată. Nu este recomandată folosirea alcoolului, a acetonei, a dezinfectanţilor sau asolvenţilor pentru îndepărtarea petelor. Utilizarea acestora poate duce la deteriorarea produsului și la pierderea garanției.

c. Pielea naturală

 

Se curăță cu o cârpă moale, umedă, preferabil de culoare deschisă, pentru a nu lăsa urme. Nu folosi materiale textile abrazive, care pot zgâria pielea. Eventual, se umezește cârpa în puțină apă cu săpun lichid. Ideal este să se folosească soluţii și creme speciale pentru curățarea canapelelor din piele. Periodic, se folosește și o soluție de hidratare a materialului, care previne uscarea pielii sau apariția crăpăturilor. Produsul de întreținere se aplică pe o cârpă din bumbac, în niciun caz nu se recomandă aplicarea acestuia direct pe piele.

În cazul în care se varsă lichide pe tapițeria din piele, tamponează-le imediat. Lasă apoi pielea să se usuce și să absoarbă pata. În majoritatea cazurilor, pata se atenuează în timp.

Atenţie: nu freca niciodată pentru a îndepărta o pată pentru că, în acest fel, se obstrucționează porii și pata va deveni mai proeminentă.

d. Pernele de şezut și pernele decorative

 

Se recomandă aspirarea și aerisirea lor cel puțin o dată pe lună. Volumizarea pernelor cu umplutură din pene și puf siliconat se face prin baterea ușoară a acestora. Aceasta procedurăva ajuta şi la uniformizarea tapiţeriei.